Vildsvinsfälla Panthera Multitrap - Matstation och fälla
Vi har 3 storleksmodeller utav Multitrap och alla 3 är godkända av naturvårdsverket för fångst av vildsvin.
På bilden här över syns 2 st Multitrap 30 kvm och 2 st Multitrap 14 kvm.
OBS: Fällorna levereras med mörkare skivor än vad bilderna visar. Nya produkt bilder kommer snart. Det är samma färg på skivorna som film klippet på 30 kvm här under. Detta för att tillverkaren bytt färg på dessa skivor men det är samma skivor som vi alltid har haft, formplywood bestående av Björk i bästa kvalitet.
Vildsvinsfälla Panthera Multitrap 7,5 kvm - Typgodkänd av naturvårdsverket ( L117 ) för fångst av vildsvin.
Vildsvinsfälla Panthera Multitrap 14 kvm - Typgodkänd av naturvårdsverket ( L118 ) för fångst av vildsvin.
Vildsvinsfälla Panthera Multitrap 30 kvm - Typgodkänd av naturvårdsverket ( L120 ) för fångst av vildsvin.
Före du använder en Vildsvinsfälla Panthera Multitrap ska du läsa vilkoren som naturvårdsverket beslutat, dom hittar du här -Vilkor/ Användning
Vildsvinsfälla Panthera Multitrap är en stor vildsvinsfälla som kan ta ett stort antal vildsvin på en och samma gång. Vi vågar sticka ut hakan och säga att våra multitrapfällor med förhöjning som höjer din vildsvinsfälla till ca 175 cm och sms stängning är det absolut effektivaste sättet att förvalta vildsvin på!
Panthera är ensam om detta effektiva fångstredskap i Sverige.
Här under har vi en film där vi visar hur man monterar ihop en 30 kvm med förhöjning och vad man ska tänka på.
Under den visar vi hur man monterar ihop en 14 kvm och där finns även film klipp på när vildsvin stänger fällan.
Fortsätt även att läsa bekrivningen under dessa filmklipp!
Beskrivning av Panthera vildsvinsfälla Multitrap:
Panthera Vildsvinsfälla Multitrap är åttakantig för att vildsvinen inte ska kunna göra sig illa på skarpa hörn. Eftersom fällan är nästan rund så kommer vildsvinen bara stöta emot väggarna och fortsätta springa runt. Fällan är ca 120 cm hög i standardutförande men kan fås med en höjning så den blir ca 175 cm hög. Den övre biten på fällan är vinklad inåt bara för att vildsvinen inte ska kunna klättra upp, där känner de sig även tryggare då väggen ger skydd mot sol, regn, och vind. En till fördel med dessa väggar är att vildsvinen inte ser ut, det gör att vildsvinen blir mycket lugnare och de ser inte heller när man närmar sig fällan. Pantheras vildsvinsfällor har väggar av en av dom absolut finaste och hållbaraste plyfa skivorna som finns på marknaden. De är gjorda utav björk och är mycket slitstarkt. Färgen på denna björk plyfa kan variera något från lite mörkare brun till ljusare brun. Ramarna och detaljerna på Pantheras vildsvinsfällor är varmförzinkade för bästa möjliga skydd. Eftersom Pantheras vildsvinsfällor inte har golv så upplever inte vildsvinen någon förändring på underlaget när dom går in i fällorna. Vildsvinen kan bli osäkra när dom går på ett onarturligt material och där med blir de svårfångade men denna lösning utan golv är det effektivaste sättet att ha i en vildsvinsfälla.
Panthera vildsvinsfälla multitrap är väldigt enkel att montera ihop och isär, den består utav 8 stycken underdelssektioner och 8 överdelssektioner. Varje sektion är märkt med ett nummer 1-8 och sätts ihop i nummer ordning, 1 an är alltid grindöppningen och sektion 8 sätts på vänster sida och sektion 2 på höger sida sett framifrån. Sedan sätts överdelen på respektive underdel och sätts fast med gångjärn. Multitrap fällorna är även lätta att transportera och får plats på en vanlig släpkärra eller inuti en skåpbil. Är man två stycken som bär sektionerna ute i skogen kan man placera den nästan vart man vill då lite ojämn mark inte är ett problem.
Panthera Multitrap fungerar så att bägge grindarna är sammankopplade med en lina som går över till den andra grinden, sen går det en lina till en motvikt som sitter på en arm på sektion nr 5, under motvikten ställs en pinne eller gärna en liten gran med några kvistar kvar på och under och runt den lägger man tex majs eller annan mat som vildsvinen tycker om. När vildsvinen kommer fram och bökar till pinnen i marken så kommer motvikten att falla nedåt och rycka loss ringarna som sitter på grindarna och grindarna stängs igen. Har man utrustat fällan med stängning via sms använder man ingen bökpinne utan det följer med en liten arm och motor som sätts fast på fallarmen. Sen har du en åtelkamera eller en utomhuskamera och när du får bilder eller filmer att vildsvinen är i fällan bestämmer du själv när du ska stänga den. Mycket effektivt!
Vildsvinsfälla Multitraps grindar öppnas inåt, det gör så att inte vildsvinen kan klämmas eller dylikt. När grindarna slås igen hålls dom fast av en stark magnet men låses inte helt, det gör så att vildsvin utanför fällan kan trycka sig in till dom som redan är där inne . Det är även ur säkerhetsperspektiv en väldigt smart lösning då man enkelt kan öppna grindarna inifrån med handen.
Vildsvinsfälla Multitrap är utrustade med en smart och säker utsläppningslucka. Först skruvar man bort bult och mutter som håller fast luckan sedan drar man helt enkelt i snöret från andra sidan fällan så att luckan öppnas och det oönskade vildsvinet kan springa ut.
Vildsvinsfälla Panthera Multitrap kan användas både som fälla och som matstation. När den används som matstation tas fjädrarna på grindarna av och grindarna spärras i öppet läge, dessutom öppnar man helt utsläppsluckan så att vildsvinen kan gå igenom och in och ut från båda hållen. När multitrapen har används som matstation under en tid blir vildsvinen trygga med fångstredskapet eftersom de har lärt sig att den är ofarlig och kopplar samman den med mat och trygghet. Dessutom sprider vildsvin dofter innuti fällan som gör det lättare för andra vildsvin att gå in i fällan. Vi rekommenderar att man har haft besök av vildsvinen några gånger innan man laddar skarpt. När man sen vill fånga vildsvin använder man helt enkelt Multitrapen även som en fälla. Det blir då naturligt för vildsvinen att gå in i fällan och man kan snabbt och effektivt få bort ett stort antal vildsvin på en och samma gång. Att den är lätt att transportera och plocka isär och ihop är en stor fördel när vildsvins flockar drar sig mot oönskade platser som tex fotbollsplaner, golfbannor, parker, samhällen mm eller förflyttar sig till andra ställen av tex åkermarker. Om vildsvinsfälla multitrap förut har används som matstation för dessa vildsvin så är det till fördel då vildsvinen känner igen den som sin matstation och förknippar den med trygghet , dom blir då ännu lättare att fånga. Skulle denna metod användas av alla som utfodrar vildsvin så skulle det bli mycket enklare och effektivare att hålla kontroll på vildsvinsbeståndet på sina jaktmarker eller där vildsvinen ställer till med skada.
Förhöjning till Panthera vildsvinsfälla multitrap !
När våra multitrap fällor testades och typgodkänndes utav naturvårdsverket för ca 10 år sedan fanns inga tendenser på att vildsvin kunde ta sig över kanten men efter några år på marknaden har vi fått rapporter om att det på vissa platser kan finnas vildsvin som kan ta sig över och den risken tas helt bort med denna förhöjning. Nu kan du höja din befintliga multitrap vildsvinsfälla eller lägga till en platsbyggd förhöjning i din nya beställning för optimal passform!
Denna förhöjning får monteras på alla befintliga Panthera Multitrap vildsvinsfällor oavsett storlek
Den monteras i överdelens fyrkantsprofil och säkrats med en plåtskruv. Förhöjningen är 65 cm hög och fällan får en total höjd på ca 175 cm. Med förhöjningen på eliminerar man helt risken att vildsvin kan ta sig över kanten. Läs mer här:---> Förhöjning till Multitrap
I andra länder, som tex USA, har det visat sig att fällfångst med stora fällor är det mest effektiva sättet att förvalta vildsvinsstammen på. En av de viktigaste punkterna är att fällan ska kunna placeras där vildsvinen trivs och därför måste fångstredskapen vara lätta att transportera i skog och mark och vara lätt att plocka ihop och isär. Man ska alltid utgå från att få det att se så naturligt ut inuti fällan som möjligt, tex genom att ställa den runt träd / buskar stenar eller stubbar och lägga in mat som vildsvinen tycker om. Pantheras multitrap fällor saknar golv vilket gör så att vildsvinen inte känner någon matrial skillnad och det känns naturligt när de går in i fällorna. Vidare så går grindarna på våra fångstredskap inåt och när dom slår igen så fastnar dom i en magnet men spärras inte helt utifrån, det innebär att vildsvin som blivit kvar utanför kan trycka sig in till vildsvinen där inne. Pantheras multitrap fällor har alla egenskaper för att göra det så lätt som möjligt att fånga vildsvinen.
Vildsvinsfälla panthera multitrap 30 kvm.
Panthera vildsvinsfälla multitrap 7,5 kvm.
Här under finns ett videoklipp där vildsvinsfällan används som matstation och är där med inte " skarpt laddad ", det är 7 st vildsvin innuti fällan. Nu är det snart dax att ställa om den till fälla!
Här är en film när vi fångade 6 stycken vildsvin i vår egna Multitrap 14 kvm!